Category Archives: Healthcare

Opening of CDC at Eliza Bryant Village

Over the past few years, Perspectus has enjoyed a successful partnership providing architectural and interior design services for Centers for Dialysis Care, an independent provider of dialysis and related health services to individuals with kidney failure. It’s the largest outpatient dialysis provider in Northeast Ohio with 18 locations.

CDC’s newest facility is on the campus of Eliza Bryant Village in Cleveland. Founded in 1896, Eliza Bryant is the oldest operating African American long-term care facility in the country. A ribbon cutting ceremony took place on April 29 for the one-story, 10,462 sf building.

{CLICK HERE to read the Properties Magazine feature story about the project in the May 2015 issue.}

CDC at Eliza Bryant Village Ribbon Cutting Ceremony

Perspectus Project Director David Thompson, AIA, LEED AP BD+C said, “The design intent was to create an environment that instills confidence in patients and family members walking through the front door and supports the CDC’s message of quality care.”

Interior Designer Jennifer Gibson, IIDA, NCIDQ, LEED AP ID+C added, “When we first began working with CDC, they were interested in refreshing some of their existing facilities as well as building new ones. So we developed a whole new palette of materials that was in sync with their re-branding efforts. We work hard to make each facility recognizable as Centers for Dialysis Care but they’re not all the same.”

In addition to the Eliza Bryant Village project, Perspectus has completed renovations to a number of CDC’s outpatient hemodialysis units as well as its corporate office in Shaker Heights. The projects have upgraded patient experience, improved caregiver workflow / workstation configurations and developed a recognizable brand that conveys the CDC mission.

 

 

Better Buildings Challenge visits Cleveland Clinic’s Tomsich Pathology Laboratories building

Representatives from the U.S. Department of Energy’s Better Buildings Challenge visited Cleveland Clinic in March to tour its showcase project — the Tomsich Pathology Laboratories building — to see how Cleveland Clinic is progressing on its commitment to reduce energy use by 20% in all of its properties by 2020.
The atrium of the building on the Clinic’s main campus exemplifies openness. The state-of-the-art laboratories convey the same “open office” atmosphere and include natural light as well as ultra-efficient LED lighting.

The Cleveland visit helped Better Buildings Challenge’s effort to understand the building’s high-efficiency lighting, heating and cooling. Click here to see how much Cleveland Clinic has reduced energy since 2010.

The news was also featured in a story in The Plain Dealer by John Funk: “Saving money on energy, 20 percent by 2020, means having more for everything else.”

Perspectus Architecture was proud to serve as Architect of Record for the building, partnering with Karpinski Engineering for MEP / IT / Security / Fire Safety. The building has achieved LEED Gold Certfication by the U.S. Green Building Council.

 

Perspectus earns local AIA/IIDA Design Awards

Cleveland-based Perspectus Architecture brought home two awards at the 2014 AIA/IIDA Cleveland Design Awards held in late-November.

Perspectus earned an AIA Merit Award for Cleveland Clinic’s Robert J. Tomsich Pathology & Laboratory Medicine Institute (New Laboratory Building). Built in 2010 on Cleveland Clinic’s main campus, the New Laboratory Building design expanded the Clinic’s market presence nationally and internationally by creating a transparent, vibrant and lean efficient work environment for the Pathology & Laboratory Medicine Institute.

The new three-story, 138,000-square-foot building was designed from the lab bench outward. The primary objective was to design a flexible laboratory space to accommodate future growth and technology advancements. The building addressed several Urban Design and Campus Planning issues as it was designed to fit into the Ohio Department of Transportation’s proposed Opportunity Corridor. Sustainable design principles were incorporated to achieve USGBC requirements for energy efficiency and minimal environmental impact. A notable feature is defined by achieving the LEED Gold benchmark which distinguishes this project as a precedent in Clinical Laboratory design.

In the IIDA Healthcare category, Perspectus won the award for the 2014 renovation of the lobby of the Centers for Dialysis Care Cleveland East Facility.

Comments by the IIDA Design Awards Jury, led by Ana Pinto-Alexander, RID, IIDA, EDAC, Principal and Senior Vice President and Director of Healthcare Interior Architecture, HKS, Inc., included: “Great attention to detail and purposeful use of materiality were invested into this small renovation. The space has an open layout, evokes a welcoming and positive sense of arrival, and the circulation is clear and effective. A curved form connects the main entrance vestibule and is bisected with a wood perforated canopy; representing dissolution, the basic principal of dialysis. The canopy creates a focal point for the entire space wrapping around the reception and defining the alcove containing informational literature. The lovely nature wall graphic not only leads patients forward to the treatment areas but contributes to lowering their anxiety level. The materiality and colors are neutral with the exception of the reception area where an intense blue intuitively tells you where to go as you enter the space.”

In addition to the two design awards, Natalie Shellhorn, an architectural intern with Perspectus Architecture, received the Honorable Mention Award for her studio project at Kent State University. The project was focused on the village of Garrettsville, Ohio, which recently suffered a fire in its small village square. With a concern for such communities relying too heavily on automobile use and stretching towards more suburban development patterns, this proposal was focused on improving small towns, with the desire to revitalize and reconnect the community with a new layer of pedestrian circulation. Along with a “village walk,” the project includes a community center pavilion, providing residents with a place for special events and social gatherings.