Monthly Archives: December 2014

Perspectus earns local AIA/IIDA Design Awards

Cleveland-based Perspectus Architecture brought home two awards at the 2014 AIA/IIDA Cleveland Design Awards held in late-November.

Perspectus earned an AIA Merit Award for Cleveland Clinic’s Robert J. Tomsich Pathology & Laboratory Medicine Institute (New Laboratory Building). Built in 2010 on Cleveland Clinic’s main campus, the New Laboratory Building design expanded the Clinic’s market presence nationally and internationally by creating a transparent, vibrant and lean efficient work environment for the Pathology & Laboratory Medicine Institute.

The new three-story, 138,000-square-foot building was designed from the lab bench outward. The primary objective was to design a flexible laboratory space to accommodate future growth and technology advancements. The building addressed several Urban Design and Campus Planning issues as it was designed to fit into the Ohio Department of Transportation’s proposed Opportunity Corridor. Sustainable design principles were incorporated to achieve USGBC requirements for energy efficiency and minimal environmental impact. A notable feature is defined by achieving the LEED Gold benchmark which distinguishes this project as a precedent in Clinical Laboratory design.

In the IIDA Healthcare category, Perspectus won the award for the 2014 renovation of the lobby of the Centers for Dialysis Care Cleveland East Facility.

Comments by the IIDA Design Awards Jury, led by Ana Pinto-Alexander, RID, IIDA, EDAC, Principal and Senior Vice President and Director of Healthcare Interior Architecture, HKS, Inc., included: “Great attention to detail and purposeful use of materiality were invested into this small renovation. The space has an open layout, evokes a welcoming and positive sense of arrival, and the circulation is clear and effective. A curved form connects the main entrance vestibule and is bisected with a wood perforated canopy; representing dissolution, the basic principal of dialysis. The canopy creates a focal point for the entire space wrapping around the reception and defining the alcove containing informational literature. The lovely nature wall graphic not only leads patients forward to the treatment areas but contributes to lowering their anxiety level. The materiality and colors are neutral with the exception of the reception area where an intense blue intuitively tells you where to go as you enter the space.”

In addition to the two design awards, Natalie Shellhorn, an architectural intern with Perspectus Architecture, received the Honorable Mention Award for her studio project at Kent State University. The project was focused on the village of Garrettsville, Ohio, which recently suffered a fire in its small village square. With a concern for such communities relying too heavily on automobile use and stretching towards more suburban development patterns, this proposal was focused on improving small towns, with the desire to revitalize and reconnect the community with a new layer of pedestrian circulation. Along with a “village walk,” the project includes a community center pavilion, providing residents with a place for special events and social gatherings.