Monthly Archives: January 2015

Jim Wallis previews Bistro, Pub & Colony Shop conceptual drawings for residents of Laurel Lake Retirement Community

Perspectus Architecture was selected by Laurel Lake Retirement Community in Hudson, Ohio, to design its new Bistro, Pub & Colony Shop.

Friday Flash

Friday Flash

Perspectus principal Jim Wallis, AIA, NCARB previewed the latest conceptual drawings for the new space during a coffee for Laurel Lake residents. Plans were also shared with residents in Laurel Lake’s weekly newspaper, “The Friday Flash” (pictured right).

The Bistro’s New England-style exterior will incorporate the same stone-and-shake architectural elements used elsewhere in Laurel Lake’s campus, creating a “lighthouse” feel. Coming into Laurel Lake’s main entrance, residents and their guests will be welcomed by a spacious new Lounge featuring a central fireplace and an alcove to showcase the Steinway grand piano.

The new octagon-shaped Bistro & Pub will feature dramatic high ceilings with exposed wood beams topped by a cupola, and wrap-around windows allowing plenty of natural light.

The Bistro seating will accommodate 60 people with ample room for larger gatherings to “spill over” into the new Lounge area. The attractive bar will offer both comfortable low seating and standing room. A self-service Coffee Station will be accessible to residents 24 hours a day. The new Colony Shop will have an attractive, open design with ample shelf and refrigerated space to carry grocery items, gifts, cards, and Laurel Lake apparel.

Natalie Shellhorn receives Honorable Mention Award at Cleveland AIA/IIDA Design Awards

Village Walk Map

Village Walk Map

As part of the 2014 AIA/IIDA Cleveland Design Awards, Natalie Shellhorn, an architectural intern with Perspectus Architecture, received the Honorable Mention Award for her studio project at Kent State University.

The project was focused on the village of Garrettsville, Ohio, which recently suffered a fire in its small village square.

With a concern for such communities relying too heavily on automobile use and stretching towards more suburban development patterns, this proposal was focused on improving small towns, with the desire to revitalize and reconnect the community with a new layer of pedestrian circulation.

Infographic Map

Infographic Map

Along with a “village walk,” the project includes a community center pavilion, providing residents with a place for special events and social gatherings.

Furthermore, eight temporary-use structures are scattered throughout the town along the path, providing flexible spaces for interaction and activity. Through their formal qualities, these structures help to capture images of the village.

Congratulations to Natalie for her fine work!