The Cleveland Clinic’s new Food Emporium, located on the second floor of the Crile Building, delivers a healthcare dining experience designed to give people a moment of emotional and sensory retreat to eat and relax. The new 17,000-square-foot space features six “neighborhoods” of healthy, wholesome food options and accommodates over 300 guests at 114 tables.

Cleveland Clinic

The Emporium’s design seeks to reflect a sense of calm, uncluttered tranquility. Its minimal color palette and simplified signage and artwork reduced visual clutter and confusion.

Cleveland Clinic

The kitchen and food neighborhoods are centralized to maximize space along the perimeter walls and allow for unobstructed views of the exterior. Low ceiling planes at each neighborhood help people identify the spatial hierarchy and guide visitors through the Emporium. A continuous light shelf draws views outward toward the expansive windows.

Cleveland Clinic

Exposure to natural daylight is critical for the overall health and wellbeing of patients and staff in healthcare settings. With this in mind, the glass-wrapped dining space boasts floor to ceiling windows, flooding it with abundant natural light. This layout allows seating to be positioned along the perimeter of the space where diners can enjoy surrounding views.